Sponsor By ZiNtDeRadioNeT

Nak Dengar Lagu Tanpa Player? Biarkan Page Ini Sentiasa Open, The Song You Will Hear in Second of Tyme, avaiable when Me Online Only k!!

nizamjuman properties 2011

Thursday, November 10, 2011

Batu Belah Batu Bertangkup tELAN hANG tUAH?

"Dan sesiapa antara kamu yang murtad(berpaling tadah) dari agamanya(agama Islam),
lalu ia mati sedangkan ia tetap kafir, maka orang-orang yang demikian rosak binasalah amal usahanya (yang baik) di dunia dan di akhirat dan mereka itulah ahli-ahli neraka, kekal mereka didalamnya (selama-lamanya).." Surah Al-Baqarah ayat 217


Asalamualaikum dan salam satu blogger..arini seperti yang dijanjikan pada entry yang lepas, aku try nk ubah fakta, mitos, lagenda atau sejarah secara halus..iaitu tentang Batu Belah Batu Bertangkup dan Hang Tuah..hehe

Mesti dalam pala hotak korang dah tersetup info-info tentang kedua-dua crita teater bintang lagenda yg bakal aku ubah segala faktanya dan jalan cerita mengikut resepi aku lah..just for reverse pshycology lesson..nk bagi korang buka mata tentang gerakan yg digunakan oleh Yahudi tuk memutarkan segala maklumat dan fakta dari Al Quran..tujuan dorang tuk melenyapkan ISLAM dr Muka Bumi..

Korang dah jelaskan tentang tujuan aku punya entry kali ni...so aku terus je ke cerita batu Belah Batu bertangkup versi aku..

Cerita Pertama : BATU BELAH BATU BERTANGKUP
----------------------------------------------------------------------------
"batu Belah batu Bertangkup 
Makan lah aku telanlah aku
Aku kempunan telur ikan TEMBAKUL"!!!


itulah mantera yg telah dilaungkan oleh Mak Tanjung setelah keciwa kerana kempunan telur  ikan tembakul..yelah dah seharian penat menangkap ikan tersebut, mcm biasa crita teater lagenda dulu-dulu mesti famili terdiri daripada keluarga isteri kematian suami dan tanggungjawab tersebut dipikul oleh isteri..ok kembali ke story board..ci Melur gagal menjinakkan adiknya c Pekan dari melahap dan memakan telur ikan favret maknya tu..semua dia baham..ye la, famili miskin dpt telur ikan tu kira bonus la ada supplement katakan..klu korang ingat balik crita movie kt tv1 tu cpekan(lakunan Bat Latif) siap guling2 satu rumah mengugut nk mkn telur tersebut, c Melur plak x sampai ati..then...

Bila Mak Tanjung balik ke rumah tuk makan telur tersebut sampai solat pun dia x kusyuk sebenarnya..ye la dapat bisikan syaitan tyme sembahnyang..bisikan tu berbunyi.."kempunan la ko, telur ikan tu mesti abis di makan oleh anakmu yg pelahap c Pekan"..so apalagi mak Tanjung pun terus sembahyang tungang langgang..nk siap cepat iman x kuat..hasil risikan depa ni kawin time umur lingkungan 13 tahun la..dulu2 badan perempuan melayu umur 13 dah buleh kawin dah..sekarang ni je xleh bkz pemakanan dah tercemar oleh agen2 yahudi tu yg terbantut n lambat matang(aku maksudkan dr segi pemikiran urusan rumah tangga la, tp klu soal habiskan duit mak bapak terer..1001 alasan ada dlm pala hotak, klu soal couple yg nak sedap 5 minit pun lagi a tererr)...sori iklan jap tadi...kita shortcut crite mak Tanjung terus lari ke Hutan yg ada Batu Belah Bertangkup puaka tu...sambil lari n baca mantera...then mati la ia..cMelur n cPekan menangis menyesal dan mulai idup survival smpi depa dpt kawin dengan anak raja..begitu la critanya kan?
ni la Batu Belah Bertangkup dlm Legen tu..buleh percaya ke ni?


So beribu kali pun korang tengok cerita tu moral of the story dlm teater bintang lagenda tu bagi korang ape?..btul mesti korang ckp :
 - anak mesti dengar ckp ibu
 -anak mesti taat dengan ibu
 -anak mesti jgn buat ibu berduka dan sedih dan bla bla shit!!!

Tapikan cuba tengok moral of the stori yg aku dapat:
- seorang ibu janganlah cari alasan mudah tuk lepas tangan daripada tanggungjawab memberi  nafkah dan segala leperluan idup selagi tanggungannya belum akil baligh
-seorang mukminah jgn la bunuh diri bila berhadapan dengan masalah yg remeh temeh hanya disebabkan kehilangan punca untuk berfikir n mencari penyelesaian masalah..
-bunuh diri berdosa
-lari tangungjawab dan lepas tangan menyebabkan anak rosak dan terjabak kepada keruntuhan moral anak2 tersebut

so ke manakah iman Mak Tanjung bila diuji Allah SWT dengan cPekan memakan makan favretnya telur ikan tembakul?..gara-gara itu sangguplah bunuh diri!! tak logikkan crita batu belah ni..sebenarnya unsur yahudi dah diserap masuk dah..melalui scene 'Mak Tanjung Bunuh diri kat batu Belah'
Yang lagi tak logik, buleh2 la plak Mak Tanjung jadi peri atau angel bila cPekan dah besar utk merawat cPekan dengan isterinya..fuck shitt..ini juga elemen yahudi!!! ingat dia cuba menanamkan provokasi yg pas bunuh diri dlm batu tu, buleh jadi Angel atau peri!! korang perasan x?...tu yg aku panas bila tengik cerita teater bintang lagenda tuh..sapa la pengarahnya, siapala penulis skripnya?..nasib la depa dah jadi tulang belulang kat underworldkan..klu masih idup memang aku kutuk abis-abisan dlm FB, Blog, Twitter dan so what ever la..

Klu pikir yg lebih sadis lagi la..mungkin batu belah tuk hanyalah lorong tuk masuk ke pusat pelacuran..ala dulu2 mana ada KALABUL MALAMI..mesti Mak Tanjung masuk ke Hutan tuk jual diri, ye la malas dah idup melarat dan xnak idup susah, so bila masuk je lorong rahsia tu dia pun masuk ke hutan tuk kaut keuntungan dr jual 'air' kat parti komunis ka apa ke..ye la setiap zaman ada crita..mana kita tau kan...haha tu just joke jgn amik serius!! kan aku dah ckp tadi 'kalau pikir lebih sadis'..hahaha close story..


CERITA KEDUA: HANG TUAH KE MANA HILANGNYA?
---------------------------------------------------------------------------------


Hang Tuah is a legendary warrior/hero who lived during the reign of Sultan Mansur Shah of the Sultanate of Malacca in the 15th century. He was the greatest of all the laksamana, or sultan's admirals, and was known to be a ferocious fighter. Hang Tuah is held in the highest regard, even in present-day Malaysian Malay culture, and is arguably the most well-known and illustrious warrior figure in Malaysian history and literature. -WIKIPEDIA-


tu intro je, aku malas mo taip just copy paste dari wikipedia..tapi bila sebut je nama mamat ni mesti terbagi kepada 2 penyokong..:
i-wira bkz tulung sultan zalim bunuh jebat...
ii- pengecut dan sanggup bunuh kawan demi raja zalim..kira hero yg lurus bendul xda iman dan senang crita mcm mister bean la..



apa pun golongannya yg sokong bagi aku, dua-dua aku x bangga..aku x amik portla..sebab banyak persoalan dan banyak kata kerja(mcm lagu Najwa-Cinta Muka Buku)..siapa dia ni?..dimana diorang ni time Portugis serang Melaka 1511? main pool kot x pun main pok deng kat belakang rumah pak cik Hang Kebun..hehe..klu korang ingat blik Sejarah Malaysia yg korang dok hafal time form 1 smpi form 5 xda pun nama 5 org pendekar ni...oklah terus je ke crita auta aku k..ini versi aku..so suka ati aku lah mo olah macamna..ni ori n baru je terupdate dr otak aku yg genius mengubah auta kepada fakta..haha sebelum mula, aku mo tanya korang nampak x kapal besar yg jadi musium Samudera kat Melaka tu?..bukan kapal perang Malaysia tu..tp kapal layar perang besar tu..ha yg tu la..pernah nampak kan?


Tahu kenapa Hang Tuah ilang tiada berkubur di Malaysia ni?..nk tau x ni?..story nya mcmni, bila masa Portugis datang tuk menyerang Melaka, 5 sahabat ni tengah lepak2 sambil cuci mata kat pantai..then tetiba je kapal perang ni menghamburkan peluru daripada mulut meriamnya..first shot..kebabommmm, then Hang Jebat pun cakap kat Hang Tuah (tengok dialog ni)


peluru terbang menghampiri pantai
Hang Jebat : opppp, korang jangan amik, aku mo tunjukkan kat korang sepakan berapi servis kuda...nah "Sepakan servis Kuda!!!!"

(terus je sepak peluru meriam tu then apalagi terkenalah body aka hull kapal perang(yg dipercayai menjadi Musium Samudera sekrang) kebabommm pecah dinding kapal tu tp x ramai yg cedera bkz kapal perang tu longside kat jeti..ramai kelasinya sempat larikan diri)


Hang Kasturi, Hang Lekir, Hang Lekiu serta Tuah : wahhhhhhh hebatnya kauuuuuuu!!!


sebagai abang long time tu malu la Hang Tuah, dia pun mo tunjuk terer..biasalah orang ada keris Taming Sari yg buleh buat dia gagah seperti Otromen dan segak Macam Goku..hehe


Hang Tuah: "alalala tu je ko mampu buat Jebat?..kalu aku tak heran la..klu stakat bola besi tu aku tanduk seluruh armada tu tenggelam..ko punya sepakan kurang power, cuma mampu bagi pecah diding kapal yg tengah long side kat jeti tu jer?..(sambil tuding jari ke arah kapal tu) 
...ko tunggu kapal kat tengah laut tu tembak lagi meriamnya sekali lagi..korang jgn usik bola besi tu,itu aku punya..aku pun mo juga tunjuk power nriak aku..klu x Dang Wangi dan Puteri Gunung Ledang x respek la..xdapatlah g dating weekend ni..hahaha(sambil gelak kaya dengan gaya angkuh)"




sementara tu di kapal Perang Belanda yg berada 30 batu nautika dr pantai Melaka mula mengatur strategy bkz 'firing test' meriam tadi tu cuma ujian tuk cari anggaran jarak pemusnah meriam yg baru dicipta oleh negara mereka, nk test kat negara dorang xleh bkz negara dorang kan dibawah naungan dajjal..xkn nk cipta senjata tuk musnahkan pengikut dajjal gak kan?..


Weapon Officer : "Kapten kekuatan meriam kita mampu untuk menundukkan Melaka dalam masa beberapa hari jak..tu pun kalu kita terus buat shore bombardment dengan menggunakan 'Double Explosion' ball..."
Kapten: 'Orait kalu macam tu, guna double explosion ball'..fire at once!!! no more error!! i need this land!!!'
Weapon Officer: 'aye aye Kapten'..Double Explosion reload and wait for the horn!!!!




Sementara dipantai, hang Tuah tengah buat push up 1000x, jumping jack 10000x, squad jump 10000x, starjump 1000x tuk warming up...Hang Jebat n yg lain mcm berat ati la plak tengok c Tuah ni dah berpeluh sampai basah spender C-String yg baru dibelinya kat kedai Bundle dengan harga 1 perak...


Hang Jebat : 'Tuah dah la tu, xpayah la tunjuk terrer jumla balik...lapaq dah ni..makan nasik lemak n air nescafe pak mustafe kat hujung tanjung sodap ni bro"..
Hang tuah :"cis sekali aku nekad jangan kamu semua cuba menahan..aku pun mo cipta sejarah, klu aku dpt tenggelamkan armada penjajah kat tengah laut tu..siap2 sultan buleh bagi aku bonus 9 bulan dan tiket bercuti sambil belajar ke China..buleh gak jumpa Wong Fei Hong, Wong Key Ying, Wing Chun, Chun Lee, Qiao Feng, Penjejak Awan, Penjejak Badai, Tony Wong, Lau Tak Wah x pun Stephen Chow"


Jebat :'.....suka ati kamu la..tp klu kamu luka dan sakit kepala, tolong wasiatkan keris taming sari tu kat aku'
Lekir :"..aku nak selendang yg Dang Wangi bagi kat ko..klu susah2 biar aku je jaga dia k..hahaha"
Lekiu:"..alamat dan no phone puteri Gunung Ledang ko forward la kat aku..xpun bagi je email adress n FB dia kat aku"
Kasturi: "...aku xnak apa-apa, aku nk ko belanja nasik lemak n air kopi SUPER POWERRRRRRR kat kedai Pak Mustafe nanti...!!!"
Tuah :"Orait broooo no hallll"




Tetiba terdengar bunyi KEBABOMMMMMMMMMMM!!!! kapal ditengah lautan telah memuntahkan lagi peluru bola besinya...inilah masa yg ditunggu-tunggu oleh Hang Tuah(siap berbisik, inilah masanya aku tunjukkan hikmat yg aku pelajari dari kitab Asura)




Jebat,Lekir,Lekiu,Kasturi:"Abang Long apa lagi tunjukanlah hikmatmu itu!!!!!!!!!!!!"
Tuah: "Baiklahhhhhhhh nak rasakanlah 'HIKMAT KEPALA API TANDUKKAN BeSI!!!!!!'


Malang tidak berbau, hanya tinggal dua saat je lagi impak momentum antara bola besi double explosion dengan kepala Hang Tuah, maka meletuplah bola besti itu termasuk dengan Hang Tuah Sekali...


"ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH MAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKkkkk, kebAbabababaOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!!" 


itulah jeritan terakhir yg dapat didengar oleh 4 sahabat yg berada di Pantai!!!!..Hang Tuah Hancur lebur berkecai tanpa meninggalkan secebis daging pun..bak kata CSI Ny or MIAMI..all the flesh hass benn explode with TNT element!!! Jebat dan geng mula bengong bkz Tuah adalah orang kana Sultan Zalim, klu dorang menghadap mo bagi alasan apa?..ye la kapal armada tu just buat firing test je..belum g nk menyerang utk invade n conqeur tanah Malayu bkz Alfonso de Albuqerque belum g kena inform oleh Lopez de Squeira yg masih dukk kat penjara pudu...meka just masih nak menakut2 je pown tp tanpa tersengaja telah membunuh hero Tuah..


So Jebat pun mula bercakap selagu abang long terbaru..
Jebat:" nampaknya taming sari ada dekat aku, abg Tuah dah pergi inalillah..ye la matinya pun kita xdpt nk halang dah ajal kan cuma aku sedih dia riak..masa mati tadi tu pun aku xdengar pun dia mengucap, cuma dengar bunyi maakkkk je.."


Lekir:'Aku setuju, dia riak..Allah bayar cash"


Lekiu:'Weh jgn pikir benda cmtu, skg ni mcmana mo bgtau sultan, dang wangi dan Puteri Gunung Ledang?"


Kasturi;"Kempunan aku merasa kopi SUPER POWER n nasiik lemak, tuah ko hutang aku!!!!!"


Jebat:"Jgn heboh dah la..ckp je Tuah gi jumpa Tok guru kat China, setel..so biar pecah diperut jgn pecah dimulut..sapa2 pecah crita..Taming Sari ni akan buraikan perut n mulut korang..samji???!!!


Lekiu, Lekir, Kasturi: "baik abg long..man sui man sui fah mansui Jebat gege(Semoga panjang umur Abang Jebat)"


Adoi letih aku menaip crita ni..tp inilah cerita aku tentang kenapa Hang Tuah tiada dijumpai kuburnya..apa korang tanya mengenai sapa bunuh Jebat?..siapa berlawan dengan jebat kat atas dulang kat Istana?..
Tu nanti aku sambung critanya kat another entry..sekali baca nmpk mcm real tp bila kaji btul2 mmeng real..haha


Macam tu la Yahudi exploitasikan minda generasi islam sekrang, mula2 dia buat program berunsurkan islam pastu lama kelamaaan unsur2 bidaah mula diserap masuk tanpa siapa sedari..ini lah yg terdapat dalam Protokol of Zion -Mind Control...sekarang program 'ustazah pilihan'..nmpk mcm ada unsur keislaman..cuba korang kaji syarikat media yg menganjurkan program ni..siapa pemegang syer terbesar dlm syarikat tu?...siapa pula support adiah2 yg lumayan?..guna pula perempuan untuk melemahkan iman umat nabi Muhammad Saw yg memang semakin lemah..


Aku xnk jawab, korang ada iman then pikirlah sendiri..dari aku cuma satu kembalilah kepada AL Quran dan Al Hadith, rajin2 lah berkawan dengan orang yg alim dan rajinlah bertanyakan persoalan yg korang rasa ada keraguan..jgn belajar sendiri2 nanti dikhuatiri sesat dan jadik macam KAHAR la plak..Nauzubillah...


Aku pun bukan baik sangat tapi aku masih ingin kembali kepada kebaikan dan beramal...


nizamjuman ns - islam itu indah



7 comments:

  1. terbaikkkk!!!! mane ko dapat cite cm ni ehehee

    ReplyDelete
  2. aku reka sendiri jer..bkz sakit ati tengok crite teater lagenda..so aku buat versi aku sendiri..tukar auta jadi fakta..haha

    ReplyDelete
  3. apa benda ko merepek ni setan!!! cerita batu belah bertangkup tu cerita dongeng turun temurun..mana ada lagi Islam masa tu. masa tu nenek moyang kau makan ikan tembakul ( che' tanjong batu belah batu bertangkup ) , monyet ( tanggang ).

    apa benda la dakyah yahudi la apa ni semua.. ko tgk la dakyah yg kau sendiri buat..

    nak jadi Islam,, Islam la secara pandai bukan secara bodoh.

    Belajar sejarah dulu betul2.. jgn buat andaian sendiri je lepas tu tulis bagi orang baca.. kena cucu cicit kau baca nanti tak rosak khazanah bangsa kau sendiri? buat malu Melayu la kau ni

    ReplyDelete
  4. garrah : sory aku bukan melayu...sapa cakap batu belah batu bertangkup tercipta time bukan islam?..wat the facuk ko ni?..ko butthurt ker?..haha sian..suka ati aku lah nk buat cerita apa pun janji dpt buka minda umat islam..bukan macam ko tau komen tapi x bagi explaination tuk betulkan umat islam..apa yg ko nk suggest?..aku cdgkan ko fuck yourself la..

    ReplyDelete
  5. orang dulu kata janganlah buat mak merajuk, setelah mak berusaha menjaga kita
    orang sekarang kata mak tak boleh lari dari tanggungjawab dengan membunuh diri
    2 pendapat dari pandangan generasi yang berbeza, pada saya kedua-duanya betul.pada saya pengarah ( dato jamil sulong ) nak sampaikan nasihat- lain kali jangan buat mak sedih walaupun hal itu nampak remeh Legenda bAtu Belah itu menurut cerita yang berkembang di masyarakat, pada masa dahulu di desa Penarun Dataran Tinggi Gayo Aceh Tengah, hidup satu keluarga miskin. Keluarga itu mempunyai dua orang anak, yang tua berusia tujuh tahun dan yang kecil masih kecil. Ayah kedua anak itu hidup sebagai petani, pada waktu senggangnya ia selalu berburu rusa di hutan.

    Di samping itu, ia juga banyak menangkap belalang di sawah, untuk dimakan apabila tidak berhasil memperoleh binatang buruan. Belalang itu ia kumpulkan sedikit demi sedikit di dalam lumbung.

    Pada suatu hari ia pergi ke hutan untuk berburu rusa, di rumah tinggal istri dan kedua anaknya, pada waktu makan, anak yang sulung merajuk, karena di meja tidak ada daging sebagai teman nasinya. Karena di rumah memang tidak ada persediaan lagi, maka kejadian ini membuat ibunya bingung memikirkan bagaimana dapat memenuhi keinginan anaknya yang sangat dimanjakannya itu.

    Akhirnya si ibu menyuruh anaknya tersebut untuk mengambil belalang yang berada di dalam lumbung. (padahal sebelumnya siayah memesan kepada sang ibu jangan di buka lumbung yang berisikan belalang itu), Ketika si anak membuka tutup lumbung, rupanya ia kurang berhati-hati, sehingga menyebabkan semua belalang itu habis berterbangan ke luar.

    Sementara itu ayahnya pulang dari berburu, ia kelihatannya sedang kesal, karena tidak berhasil memperoleh seekor rusa pun. Kemudia ia sangat marah ketika mengetahui semua belalang yang telah di kumpulkan dengan susah payah telah habis terlepas.

    Kemudian, dalam keadaan lupa diri si ayah memotong sebelah (maaf) payudara istrinya, dan memanggangnya, untuk dijadikan teman nasinya. Kemudian wanita malang yang berlumuran darah dan dalam kesakitan itu segera meninggalkan rumahnya.

    Dalam keadaan keputusasaan si wanita tersebut pergi ke hutan, di dalam hutan tersebut si ibu menemukan sebongkah batu, dengan keputusasaan si ibu meminta kepada batu untuk dapat menelannya, agar penderitaan yang di rasakanya berakhir.

    Selepas itu si ibu bersyair dengan kata-kata, “Atu belah, atu bertangkup nge sawah pejaying te masa dahulu,” kalau diartikan dalam bahasa indonesia “Batu Belah, batu bertangkup, sudah tiba janji kita masa yang lalu. “Kata-kata” itu dinyanyikan berkali-kali secara lirih sekali oleh ibu yang malang itu.

    Tiba-tiba suasana berubah, cuaca yang sebelumya cerah mejadi gelap disertai dengan petir dan angin besar, dan pada saat itu pula batu bersebut terbelah menjadi dua dengan perlahan-lahan tanpa ragu lagi si ibu melangkahkan kakinya masuk ke tengah belahan batu tersebut. Setelah itu batu yang terbelah menjadi dua tersebut kembali menyatu.

    Si ayah dan kedua anaknya tersebut mencari si ibu, tetapi tidak menemukannya, mereka hanya menemukan beberapa helai rambut diatas sebuah batu besar, rambut tersebut adalah milik siibu yang tertinggal ketika masuk kedalam atu belah.

    ReplyDelete
  6. garrah : sorry,sebenarnye ko yg bodoh.zaman tu xde islam? urmm,kekurangan ilmu ko ni. nak jadi islam,jadi islam yg pandai,jgn islam pada nama,pada i.c, asal usul pun tak taw,ada hati nak bincang pasal agama.pi belajar balik sekolah agama,kenal agama yg ku anuti,bkn kenal agama pada i.c n nama.tolol punya org

    ReplyDelete
  7. garrah: mcm xpnah tgok crita teater lagenda tu..kan maknya g solat dulu bfore mkn pas solat dia dpt tau yg si pekan dah mkn telur tembakul.so kan terang itu timeline ada islam..ko memang buduh bangang la garrah..islam pada ic n nama jd..aku sokong pdpt anonymus tu..stupid act brilliant la ko garrah..

    ReplyDelete